Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ne kadar tasarruf sağlandı?

Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Ahmet Erdem, sabit yaz saati uygulamasının baÅŸladığı 2016’dan bugüne 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar lirayı aÅŸkın tasarruf saÄŸlandığını bildirdi. Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi Genel..

Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ne kadar tasarruf sağlandı?
Yayınlanma: Güncelleme: 2 views

Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ne kadar tasarruf sağlandı?

Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Ahmet Erdem, sabit yaz saati uygulamasının baÅŸladığı 2016’dan bugüne 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar lirayı aÅŸkın tasarruf saÄŸlandığını bildirdi.

Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de Bakanlar Kurulu Kararı ile 2016’da kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiÄŸini, bu uygulama ile gün ışığından azami derecede yararlanılmasının hedeflendiÄŸini söyledi. Uygulamanın etkilerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) tarafından saat deÄŸiÅŸikliklerinin etkilerinin bilimsel olarak incelendiÄŸini ifade eden Erdem, sabit saat uygulaması ile önemli ekonomik ve çevresel faydalar elde edildiÄŸinin ortaya çıktığını kaydetti.

20 MÄ°LYAR LÄ°RAYI AÅžKIN TASARRUF SAÄžLANDI Erdem, saat deÄŸiÅŸimlerinin insanlar üzerinde kaygı, stres gibi psikolojik ve sosyolojik etkilerinin bulunduÄŸuna yönelik birçok araÅŸtırma olduÄŸunu dile getirerek, “Bu araÅŸtırmalar ışığında sabit saat uygulamasının insanların hormonal dengesine olumlu katkı saÄŸladığı görülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre sabit yaz saati uygulamasının baÅŸladığı 2016’nın ekim ayından bugüne 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liranın üzerinde tasarruf saÄŸlandı.” diye konuÅŸtu. Avrupa’da 1980’de baÅŸlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılmasına yönelik Avrupa Parlamentosu’na 2018’de teklifte bulunulduÄŸunu anımsatan Erdem, dünya genelindeki saat deÄŸiÅŸimleri hakkında bilgi paylaÅŸtı. Dünya genelinde, Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Arap Yarımadası ve Güney Amerika ülkeleri tarafından kış saati uygulamasına hiç geçilmediÄŸine iÅŸaret eden Erdem, şöyle devam etti: “Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerindeki kış saati uygulamasında da ülkelerin mümkün olduÄŸunca en doÄŸusundan geçen meridyen saatini tercih ettikleri görülmekte. Ãœlkemizde ise en uygun saat dilimi belirlenirken coÄŸrafi konum, kentleÅŸme oranı gibi göstergeler dikkate alındı. Bugün Paris, Berlin, Londra ve Amsterdam gibi ÅŸehirlerde gün doÄŸumunun 07.00-07.30 saatleri arasında yaÅŸandığı, okula baÅŸlama saatlerinin 08.00, mesai baÅŸlangıç saatlerinin ise 08.30 olduÄŸu görülmekte.” Erdem, Türkiye’de ise IÄŸdır’da gün doÄŸumunun yaklaşık 06.40’ta baÅŸladığını ve nüfusça ağırlık merkezi olarak kabul edilen Ankara’da güneÅŸin yaklaşık 07.25’te doÄŸduÄŸunu belirterek, “Ä°stanbul’da ise gün doÄŸumu 07.37 olarak gerçekleÅŸiyor.

Mesai saatleri ise genel olarak 08.30’da baÅŸlamakta. EÄŸitim sistemimizde tekli öğretim 09.00-15.00 arasında uygulanmaktayken ikili öğretim 07.30-18.30 saatleri arasında gerçekleÅŸiyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Türkiye’de il bazlı ders saati ve mesai baÅŸlangıç saatlerinin belirlenmesinde valiliklerin yetkili olduÄŸunu anımsatan Erdem, “Mesai saatleri ve okullardaki ders saatleri ve planlanırken gün doÄŸumu ve batımı saatleri ile toplumsal ÅŸartların göz önünde bulundurulması oldukça büyük önem taşıyor.” ifadesini kullandı.

Türkçü Haber

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.