DOLAR 39,3297 % 0.12
EURO 44,9894 % 0.16
STERLIN 53,3851 % 0.19
FRANG 47,8580 % 0.1
ALTIN 4.183,88 % -0,35
BITCOIN 109.928,49 4.053

Göz kapağı neden seyirir? Göz seyirmesi nedenleri

Yayınlanma Tarihi : Google News
Akbergü TOGAY TÜM YAZILARI
Göz kapağı neden seyirir? Göz seyirmesi nedenleri

Göz kapağı neden seyirir? Göz seyirmesi nedenleri

Günlük hayatın temposu içinde birçok kişinin başına gelen göz kapağı seyirmesi, genellikle zararsız bir durum olarak değerlendirilse de, bazı durumlarda vücudun verdiği önemli bir sinyal olabilir. Göz kapağında oluşan bu istemsiz kas hareketleri, birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Peki, göz kapağı neden seyirir?

Kimi zaman göz kapağımızın, kimi zaman bacağımızın üzerinde küçücük bir alanın bazen çok hafif kasıldığını hissederiz. Hatta böyle durumlarda genellikle yanımızdaki kişiye “gözüm seğiriyor, bak pıt pıt atıyor görüyor musun?” diyerek bu hareketi onaylatırız.
Bu türden gözle görülür, küçük kasılmalar fasikülasyon olarak adlandırılır. Fasikülasyon, deri altındaki fasikül adı verilen kas liflerinin rastgele kasılıp gevşemesi sonucu beliren, o sırada derinin söz konusu bölgesinin hafifçe hareket etmesine neden olan hareketlerdir.
Kas liflerinin istemsiz hareketi, omurilikteki alt motor sinir hücrelerinden birinin ani iritasyonu sonucunda oluşur. Bu sinir hücreleri belli bir kas bölümünü bütün olarak kontrol ettiklerinden tüm lifler tek seferde kasılır. Fasikülasyonlar herhangi bir tehlike oluşturmadığından, bu konuda yapılmış ayrıntılı bir bilimsel çalışma yok. Ancak uzmanlar yetersiz uyku, magnezyum eksikliği, çok yoğun egzersiz ve fazla kafein tüketiminin bu tip kasılmaları tetikleyebileceğini öne sürüyor.
Uzmanlar, göz kapağı seyirmesinin çoğunlukla zararsız olduğunu vurgularken, aşağıdaki durumlarda mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini belirtiyor:Seyirme birkaç haftadan uzun sürüyorsa,Göz kapağı tamamen kapanıyor ya da açılmakta zorlanıyorsa,Seyirme yüzün başka bölgelerine de yayılıyorsa.

YORUM YAP